Paylaş:
Bildirimler
Tümünü temizle

[Sabit] Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Arıza Dilimleri ve Görevlendirme Çizelgeleri (19-24)

Editor
(@editor)
Üye Admin
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Arıza Dilimleri ve Görevlendirme Çizelgeleri

MADDE 19

AÇIKLAMA: (Değişik:RG-15/4/2020-31100-C.K-2413/25 md.) Bu maddenin değerlendirilmesinde kullanılan ortalama işitme eşikleri, saf ses ortalamalarını (500 Hz, 1000 Hz, 2000 Hz) ifade etmektedir. Bu maddede belirtilen aralıklarda tam karşılığı bulunmayan işitme seviyelerinde, (A) diliminden daha iyi işitme kayıpları sağlam kabul edilir, (B) diliminden daha iyi işitme kayıpları (A) diliminde kabul edilir.

A)

1. Bir kulağın sağlam olması durumunda (0-25 dB arası) diğer kulağın total olmayan işitme kayıpları.

2. (Değişik:RG-15/4/2020-31100-C.K-2413/25 md.) Her iki kulağın fısıltı sesini 2 metre ve daha uzak mesafeden [26 dB’den 40 dB (40 dB hariç)’e kadar,] işitecek işitme kayıpları.

3. Bir veya iki kulakta 4000 Hz ve daha yüksek frekanstan itibaren 60 dB’in üstünde nörosensoriyel işitme kayıpları.

4. (Ek:RG-15/4/2020-31100-C.K-2413/25 md.) Bir kulağın işitmesinin 26-40 dB (40 dB hariç), diğer kulağın işitmesinin ise 40-65 dB arasında olduğu işitme kayıpları.

B) (Değişik:RG-15/4/2020-31100-C.K-2413/25 md.)

1. Bir kulağın işitmesinin 26-40 dB (40 dB hariç) arasında olduğu ve diğer kulağın fısıltı sesini 1 metre ve daha kısa (65 dB ve daha fazla) mesafeden işittiği durumları.

2. Her iki kulağın fısıltı sesini 1 ila 2 metre (40 dB(dâhil)-65 dB (hariç) arası) mesafeden işitmesi.

3. Bir kulağın işitmesi normal olduğu halde diğer kulakta saf ses odyogramda konuşma frekanslarında 90 dB ve üzerindeki işitme kayıpları (Bu fıkranın değerlendirilmesinde 100 dB seviyesindeki klik stimulusla yapılan işitsel uyarılmış potansiyeller (ABR) testinde cevap elde edilememiş olması şarttır).

4. İşitme kuvvetini bu maddenin (A) diliminde belirtilen miktar kadar azaltmakla birlikte, her iki kulakta 4000 Hz veya daha yüksek frekanstan itibaren 60 dB’in üzerinde nörosensoriyel işitme kaybı.

C) Bu maddenin (A), (B) ve (D) dilimlerinde yer alan hastalıkların tedavi ve nekahet halleri.

D)

1. (Değişik:RG-15/4/2020-31100-C.K-2413/25 md Her iki kulağın fısıltı sesini 1 metre ve daha kısa (65 dB ve daha fazla) mesafeden işitecek derecedeki işitme kayıpları.

2. Sağır ve dilsizlik.

MADDE 20

A)

1. (Değişik:RG-15/4/2020-31100-C.K-2413/26 md.) İşitme kuvveti sağlam seviyesinde veya 19 uncu maddenin (A) dilimi kadar olan bir veya iki taraflı, konjenital, enfeksiyöz, enflamatuvar ya da travmatik dış kulak yolları darlıkları ya da hafif derecedeki sayvan şekil bozuklukları.

2. (Mülga:RG-15/4/2020-31100-C.K-2413/26 md.)

B)

1. İşitme kuvvetini bu Listenin 19 uncu maddesinin (B) dilimi kadar azaltan dış kulak yollarının (bir veya iki taraflı) travmatik veya civar organların kronik enfeksiyonlarına bağlı ya da konjenital kaynaklı olan tedavisi imkânsız darlıkları, şekil bozuklukları.

2. Dış kulak yolu normal olmak şartıyla bir veya iki tarafta kulak kepçesinin yokluğu, ileri derecede deforme olması veya yok hükmünde olması.

3. (Değişik:RG-15/4/2020-31100-C.K-2413/26 md.) Diğer kulak sağlam seviyesinde veya 19 uncu maddenin (A) dilimi kadar olmakla birlikte hasta kulakta fısıltı sesini 1 metrenin altında (65 dB ve daha fazla) duyacak derecede işitme kaybına neden olan tek taraflı kulak yolunun travmatik veya civar organlarının kronik enfeksiyonlarına bağlı ya da konjenital kaynaklı tedavisi imkânsız darlıkları, ileri derecedeki aurikula deformiteleri.

C) Bu maddenin (A), (B), (D) dilimlerinde yer alan hastalıkların tedavi ve nekahet halleri.

D) 1. İki taraflı dış kulak yollarının tam kapanıklığı, atrezisi.

MADDE 21

A)

1. Orta kulağın işitme kuvvetini bozmayan veya bu Listenin 19 uncu maddesinin (A) dilimi kadar azaltan, kataral, sikatrisyel, adeziv ya da sklerotik iltihapları, otoskleroz, labirent atrofileri ve labirenter hidropslar (İşitme fonksiyonu bozmayan asemptomatik küçük kalker plakları sağlam kabul edilir.).

2. İşitme fonksiyonu normal sınırlarda olan açık otit skatrisyel, pars tensa adezyonları veya otoskopide dibi görülemeyen atik retraksiyon poşları.

3. Her iki kulakta işitme fonksiyonu normal sınırlarda olan tek ya da çift taraflı stapedotomi, parsiyel ya da total stapedektomiler.

4. İşitme kuvvetini bu Listenin 19 uncu maddesinin (A) dilimi kadar azaltan basit mastoidektomi, osiküloplasti, timpanotomi ve timpanoplastiler.

5. (Ek: 22/9/2017 - 2017/10844 K.) Semptom veren ancak objektif testlerle doğrulanamayan hareket hastalığı ve benzeri, periferik tipte vestibüler hastalıklar (Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli için gemi tabibi veya sağlık personeli ve gemi komutanı tarafından imzalanmış seyir gözlem raporunda deniz şartlarındaki semptomların belgelenmesi gerekir.).

B)

1. Orta kulağın işitme kuvvetini bu Listenin 19 uncu maddesinin (B) dilimi kadar azaltan kataral, sikatrisyel, adeziv ve sklerotik iltihapları, otoskleroz, labirent atrofileri ve labirenter hidropslar.

2. Radyografide hasta taraf mastoidin sklerotik bir hal aldığının ya da hücre strüktürünün kaybolduğunun saptanması şartıyla, hasta kulakta fısıltı sesini 2 m ve daha kısa (40 dB ve daha fazla) mesafeden duyacak derecede işitme kaybına neden olan kolesteatomlu ya da kronik pürülan akıntısı bulunan tek taraflı kronik orta kulak iltihabı.

3. Bir kulağın sağlam veya işitme kuvvetinin bu Listenin 19 uncu maddesinin (A) dilimi kadar olduğu durumlarda, diğer kulağın dış kulak yolu arka duvar bütünlüğünün bozulduğu ameliyatlar (radikal veya modifiye radikal mastoidektomiler).

4. (Ek:RG-15/4/2020-31100-C.K-2413/27 md.) Bilgisayarlı tomografi ve difüzyon MR görüntüleme ile radyolojik olarak kesin tanısı koyulmuş, basit mastoidektomi ile giderilemeyecek derecede yaygın tek taraflı kolesteatomlu kronik otit.

C) Bu maddenin (A), (B) ve (D) dilimlerinde yer alan hastalıkların tedavi ve nekahet halleri.

D)

1. Orta kulağın işitme kuvvetini bu Listenin 19 uncu maddesinin (D) dilimi kadar azaltan sikatrisyel, adeziv veya sklerotik iltihapları, iki taraflı kolesteatom ya da kemik iltihabı ile birlikte iltihaplı akıntıları (radyografik muayene şarttır), iki taraflı otoskleroz.

2. Her iki kulağın dış kulak yolu arka duvar bütünlüğünün bozulduğu ameliyatlar (radikal veya modifiye radikal mastoidektomiler).

3. Radyografide her iki taraf mastoidin sklerotik bir hal aldığının ya da hücre strüktürünün kaybolduğunun saptanması şartıyla, her iki kulakta fısıltı sesini 2 m ve daha kısa (40 dB ve daha fazla) mesafeden duyacak şekilde işitme kaybına neden olan kolesteatomlu ya da kronik pürülan akıntısı bulunan iki taraflı orta kulak iltihabı.

4. İşitme seviyesine bakılmaksızın, en az bir yıl süreyle takibi yapılmış, objektif testlerle doğrulanan ve semptom veren periferik tipte bilateral vestibüler hastalıklar.

5. (Ek:RG-15/4/2020-31100-C.K-2413/27 md.) Bilgisayarlı tomografi ve difüzyon MR görüntüleme ile radyolojik olarak kesin tanısı koyulmuş, basit mastoidektomi ile giderilemeyecek derecede yaygın iki taraflı kolesteatomlu kronik otit.

MADDE 22

A)

1. Konka hipertrofileri, burun polipleri, nefes alma ve konuşmayı güçleştiren burun boşluklarının septum deviasyonları, 1 cm2 ’den büyük veya semptomatik nazal septum perforasyonları (Nefes alma ve konuşmayı güçleştirmeyen septum deviasyonları, paranazal sinüslerin havalı boşluklarının yarısından azını oblitere eden iyi huylu kistik lezyonları, mukozal kalınlaşmaları ve akut enfeksiyonları sağlam kabul edilir.).

2. (Değişik:RG-15/4/2020-31100-C.K-2413/28 md.) Tedavi ile düzelebilen, yüzde kalıcı şekil bozukluğu ve komplikasyon yapmamış, burun boşluğunun, paranazal sinüslerin ve nazofarenksin (osteom, anjiofibrom, adenom, inverted papillom fibroösseöz lezyonlar ve benzeri) iyi huylu tümörleri. (Sinüs havalanmasını bozmamış asemptomatik osteomlar sağlam kabul edilir.)

B)

1. Burun boşluklarının konuşmayı güçleştiren, ağızdan nefes almayı gerektiren, tedavi ile giderilemeyen şekil bozuklukları.

2. Etrafındakileri rahatsız edecek derecede kokusu bulunmayan hakiki ozena.

3. Üçüncü dönem sifilizin burun boşluğunda ve seste fazla bozukluk yapmamış harabiyetleri.

4. Travmatik ya da yapısal kaynaklı ileri derecede olmayan kokusuz atrofik rinitler.

5. Burun ve paranazal sinüslerin konuşmayı güçleştiren, ağızdan nefes almayı gerektiren, komplikasyon yapmış (intrakranial uzanımı olan, burun ya da yüz şekil bozukluğu yapmış ve benzeri) iyi huylu tümörleri (anjiofibrom, adenom ve benzeri).

C) Bu maddenin (A), (B) ve (D) dilimlerinde yer alan hastalıkların tedavi ve nekahet halleri.

D)

1. Ameliyatla düzeltilmesi imkânsız burun yokluğu ya da burnun ileri derecedeki şekil bozuklukları.

2. Burun boşluklarının, nefes almayı ileri derecede güçleştiren ve göğüste şekil bozukluğu meydana getirmiş tedavisi imkânsız şekil bozuklukları.

3. Burun boşluklarının ve sinüslerinin tedavisi imkânsız hastalıkları (kötü huylu tümörleri, lupus, tüberküloz, lepra, sklerom, üçüncü dönem sifilizinin seste bozukluk yapmış ya da estetiği ileri derecede bozmuş harabiyetleri, şekil bozuklukları, ileri derecede fena kokulu ozen).

4. Burun boşluklarının yüzde önemli derecede şekil bozukluğu yapmış, tedavisi imkânsız iyi huylu tümörleri (osteokondrom, fibrom, nazofaranjiorinosklerom).

5. Burun boşluklarının tedavi ile iyileşmiş olmasına rağmen bu maddenin (B) diliminde yer alan hastalıklar kadar şekil bozukluğu yapmış ve yüzde kalıcı deformite oluşturan iyi veya kötü huylu tümörlerinden veya iltihaplarından kalan sekeller.

MADDE 23

A)

1. Larenksin hafif ses kısıklığı yapan iyi huylu hastalıkları.

2. Larenks veya trakeanın klinik bulgu ve belirti vermeyen darlıkları.

B)

1. Larenks ve trakeanın efor ile klinik bulgu ve belirti veren darlıkları.

2. Tek taraflı ses teli felçleri veya kriko-aritenoid eklem fiksasyonları, belirgin ses kısıklıkları (Bu fıkra altı ay tedavi ve/veya takipten sonra uygulanır.).

3. Solunum ve yutma fonksiyonlarını bozmayan parsiyel larenjektomiler veya trakeanın her türlü segmenter rezeksiyonları.

C) Bu maddenin (A), (B), (D) dilimlerinde yer alan hastalıkların tedavi ve nekahet halleri.

D)

1. İki taraflı ses teli felçleri veya iki taraflı kriko-aritenoid eklem fiksasyonları (Bu fıkra altı ay tedavi ve/veya takipten sonra uygulanır.).

2. Larenks veya trakeanın her türlü malign tümörleri.

3. Larenks veya trakeanın istirahat halinde dahi klinik bulgu ve belirti veren darlıkları (Sürekli kanül veya trakeal stent taşıyanlar bu fıkra kapsamında değerlendirilir).

4. Total larenjektomiler.

5. Solunum ve yutma fonksiyonlarını bozan parsiyel larenjektomiler.

MADDE 24

A) 1. Ameliyatla giderilmesi mümkün olan farenks şekil bozuklukları (Fonksiyon bozukluğu yapmamış, ya da ameliyatla düzeltilmiş ve ilerleyici nitelikte olmayan şekil bozuklukları öğrenci olmaya engel teşkil etmez.).

B)

1. Tedavi veya ameliyatla giderilmesi imkânsız, gıda alma ve yutmayı güçleştiren farenks şekil bozuklukları.

2. Remisyonda nazofarenks kanseri.

C) Bu maddenin (A), (B) ve (D) dilimlerinde yer alan hastalıkların tedavi ve nekahet halleri.

D)

1. Yutmayı önemli derecede bozan, ameliyatla düzeltilmesi imkânsız, farenkste şekil bozukluğu yapmış hastalıklar, tümörler.

2. Paranazal sinüslerin, burun boşluklarının, ağız boşluğunun, nazofarenks ve hipofarenksin malign tümörleri.

Alıntı
Konu başlatıcı Gönderildi : 8 Haziran 2023 13:02
Paylaş:
Başa dön tuşu