SEVK İŞLEMLERİ :
SGK kapsamına giren görevdeki TSK, J.Gn.K.lığı ve S.G.K.lığı personeli mesai saatleri içerisinde (acil haller hariç) varsa birlik veya kuruma ait birinci basamak sağlık hizmet sunucusuna yoksa 5510 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatında belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde sağlık hizmet sunucularına ilk amirinden alacağı Muayene İstem Belgesi (sivil personel hariç) ile müracaat eder.
Sevk işlemleri ile ilgili diğer hususlarda SUT’ta belirtilen esaslar uygulanır. Personel (sivil personel dahil) muayene ve tedavi neticesini en seri vasıta ile amirine bildirmek zorundadır. Söz konusu personel sağlık teşkilinden verilen muayene ve tedavi sonuç belgesini en seri şekilde ilk amirine ulaştırır.
AÇIKLAMA : Burada en seri vasıtadan kasıt telefon, whatsap gibi iletişim vasıtalarıdır.
Muayene istem belgesinin geçerlilik süresi garnizon içi sevklerde üç, garnizon dışı sevklerde beş, adli müşahede işlemlerinde ise on beş mesai günüdür.
Sevk almadan başvuran personele, SYY kapsamında herhangi bir işlem yapılmaz ve rapor tanzim edilmez. Bu durumdaki personel hakkında herhangi bir rapor tanzim edilmiş olması halinde, bu raporlar geçerli kabul edilmez.
Usule uygun olarak sevkinin yapıldığı sağlık kuruluşunun haricinde başka bir sağlık kuruluşuna müracaat ederek işlem yaptıran personelin ibraz ettikleri raporları geçerli kabul edilmez ve yeniden ilk müracaatında sevk edildikleri sağlık kuruluşuna sevk edilir
Personelin, mesai saatleri dışında, izin, istirahat veya hava değişimindeyken muayene istem belgesi alma zorunluluğu yoktur. TSK, J.Gn.K.lığı ve S.G.K.lığı personelinin bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri tüm sağlık hizmeti sunucularından T.C. Kimlik numaraları ile faydalanır.
İSTRİRAHAT VE HAVA DEĞİŞİMİ İŞLEMLERİ :
Tek tabip tarafından ayakta veya yatarak tedavi neticesinde bir defada en çok on gün istirahat raporu verilebilir. İstirahat sonrasında tekrar kontrol amaçlı muayene kararı raporda belirtilmiş ise aynı tabip tarafından en fazla on gün daha istirahat verilerek, toplam süre yirmi günü geçmemek kaydıyla istirahat uzatılabilir. Bir defada on günden (on hariç) fazla istirahat gereken durumlarda raporlar sağlık kurulu marifetiyle verilir.
On güne kadar verilen istirahatlerde erbaş ve erler (sözleşmeli erbaş ve erler dahil) birliğine gidecekleri adresi bildirmek ve birliğinden izin almak şartı ile istirahatini garnizon dışında geçirebilir.
Sağlık kurulları tarafından hava değişimi verilen erbaş ve erler taburcu edilerek memleketlerine gönderilir. Sözleşmeli erbaş ve erler hava değişimlerini ilgili mevzuat hükümlerine göre izin verme yetkisi olan disiplin amirlerine bulunacakları adresleri bildirmek şartı ile istedikleri yerde geçirebilirler. Yetkili sağlık kuruluşunca hava değişimi alan erbaş ve erlerin birliğine ön bildirim raporu gönderilir. Eğer raporlarında sağlıklarına faydalı olabilecek bir tedavi kurumu belirtilmişse, erbaş ve erler bu süreleri belirtilen tedavi kurumunda geçirirler.
Subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşlar istirahat veya hava değişimlerini TSK İzin Yönetmeliği ile J.Gn.K.lığı ve S.G.K.lığının ilgili mevzuat hükümlerine göre izin verme yetkisi olan disiplin amirlerine bulunacakları adresleri bildirmek şartı ile istedikleri yerde geçirebilirler. (Okullar ile eğitim merkezlerindeki öğrenciler/kursiyerler, istirahat veya hava değişimini geçireceği adresi okul/eğitim merkezine bildirmek ve izin vermeye yetkili disiplin amirinin uygun görmesi şartı ile istirahat veya hava değişimini garnizon/hizmet bölgesi dışında geçirebilirler.)
Sıhhi sebeplerle, istirahat ve hava değişiminin geçirileceği yer raporda belirtilmişse, ilgilinin birlik ve kurumu tarafından personelin bağlı olduğu yasa hükümleri kapsamında olmak kaydıyla sadece yolluğu ödenir, belirtilmezse ödenmez.
Sonunda Muayene Kaydı Bulunan Raporlar :
Bu bölümün 13’üncü maddesinde sayılan erbaş ve erler hakkında verilen “C” kararlı raporlar hariç olmak üzere istirahat ve hava değişimi raporlarının karar bölümünde SMK varsa ilgilinin süre bitiminde muayenesi zorunludur. SMK muayenesi yapılmamış personel birliğine katılsa bile kontrol muayenesi tamamlanmadan personele kesinlikle görev verilmez. En kısa zamanda kontrol muayenesi için hastaneye sevk edilir. SMK muayenesi maksadıyla;
Yedek subay adayı öğrenciler ile erbaş ve erler hariç tüm personel, raporunda özellikle belirtilmemiş ise raporu ile en yakın sağlık hizmeti sunucusuna müracaat eder
Yedek subay adayı öğrenciler ile erbaş ve erler ise bulunduğu yerdeki Garnizon/Merkez Komutanlığı veya askerlik şubelerinden, J.Gn.K.lığı ve S.G.K.lığı personeli en yakın kurum amirliklerinden birinden, birliğine katılmış ise birlik komutanlığından muayene istem belgesi alarak muayene olur. Garnizon/Merkez Komutanlığı veya askerlik şubeleri yedek subay adayı öğrenciler ile erbaş ve erleri SMK muayenesini yaptırmak üzere sevk eder.
Personel yapılan işlemlerle ilgili olarak bağlı bulunduğu komutanlığa/amirliğe 24 saat içinde bilgi verir
SMK’lı ya da SMK’sız raporlu olsun, hiçbir personel istirahat süresinin bitiminden önce “sağlam göreve dönebilir” kararlı bir rapor almadan kendi isteği ile göreve başlayamaz.
TSK, J.Gn.K.lığı ve S.G.K.lığı personeline, bir takvim yılı içinde tek tabip tarafından ayaktan/yatarak tedavilerde verilen istirahat sürelerinin toplamı 40 (kırk) günü geçemez. Bu süreyi geçen istirahat raporları sağlık kurulunca verilir. Bu hususun takip ve kontrolü personelin ilk amiri tarafından yapılır. Birinci basamak sağlık teşkiline sevk edilirken, istirahat verilmesi hâlinde bir takvim yılı içinde tek tabip tarafından verilen istirahat sürelerinin 40 (kırk) günü geçeceği değerlendirilen personelin bu durumu, ilk amirlerince sevk belgelerinde belirtilir. Personel bu hususu müracaat ettiği sağlık hizmeti sunucularına/doktoruna söylemekle yükümlüdür.
SGK İle Sözleşmesi Olmayan Özel Sağlık Kuruluşlarından alınan İstirahat Raporları:...........
SGK ile sözleşmesi olmayan sağlık kurum ve kuruşlarından verilen istirahat raporlarının SGK ile sözleşmeli yetkili sağlık kuruluşunda görevli bir hekim tarafından onaylanması gerekir. İstirahat süresi on günü geçen raporlar SGK ile sözleşmeli sağlık hizmet sunucuları sağlık kurulunca onaylandığı taktirde geçerlidir. SGK ile sözleşmesi olan sağlık kurum ve kuruşları tarafından verilen on gün ve daha kısa süreli istirahat raporlarının onaylanmasına gerek yoktur.
RAPORLARIN ONAYLANMASI :
Sivil personel dışında kalan personel için Sağlık Bakanlığı sağlık hizmet sunucuları dahil SGK ile sözleşmeli sağlık hizmet sunucuları tarafından bir defada on bir gün ve daha uzun süreli istirahat raporu (heyet) verilmesi durumunda
(1) Personelin raporunun aslı veya onaylı sureti sadece SYY’ye göre değerlendirilmek üzere birliği/amiri tarafından ilgili uzmanın bulunduğu en yakın yetkili sağlık kuruluşuna üst yazı ile ve “kişiye özel” gizlilik derecesinde gönderilir.
(2) Raporun evrak üzerinden değerlendirme işlemini yapan hekimler, sadece raporda yazan tıbbi tanıların SYY’ye göre değerlendirilmesini yapar.
(3) Personel hakkında; statüsünde değişiklik olup olmayacağı veya sınıfı görevini yapıp yapamayacağı gibi hususlar açısından belge üzerinden kesin karar verilemiyorsa veya kesin işlem yapılması gerektiği düşünülüyorsa, bu durum personelin birliğine bildirilir, personel amiri tarafından bu kapsamda değerlendirilmek üzere istirahat bitiminde yetkili hastaneye sevk edilir.
(4) SYY’ye göre kesin işlem yapılması gerekmeyen rapora ait inceleme sonucu, raporun aslı veya onaylı sureti ile birlikte personelin Birliğine/kurumuna gönderilir.
KAYNAK :