Paylaş:
Bildirimler
Tümünü temizle

[Sabit] Sınıfının Kıta Komutanlığı Olmayan Kadro Görev Yerlerinde Görev Yapar

Editor
(@editor)
Üye Admin
Sınıfının Kıta Komutanlığı Olmayan Kadro Görev Yerlerinde Görev Yapar

MADDE 42-

(1) Sağlık durumları nedeniyle sınıfı veya branşı görevini yapamayacağı tespit edilen general ve amiraller (uçucular hariç) hakkında sınıf veya branş değiştirme işlemi uygulanmaz. Bunlar fiili kıta komutanlığı görevine atanmaz; idari, yönetim ve diğer geri hizmetlerle ilgili kadro görev yerlerine atanır.

(2) Sağlık durumları nedeniyle sınıfı veya branşı görevini yapamayacağı tespit edilen kıdemli yüzbaşı ve daha üst rütbedeki subaylar ile kıdemli üstçavuş ve daha üst rütbedeki astsubaylardan kendi istekleriyle müracaat edip bu istekleri, bağlı olduğu Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından uygun görülenler hakkında sınıf veya branş değiştirme işlemi uygulanmaz. Bunlar fiili kıta görevine atanmaz, idari, yönetim ve diğer geri hizmetlerle ilgili kadro görev yerlerine atanır. Bu fıkra gereğince sınıfları veya branşları değiştirilmeyen subay ve astsubayların 5434 sayılı Kanun ve 5510 sayılı Kanun uyarınca malullük hakları saklıdır.

AÇIKLAMA 1 : Burada bahsedilen idari görevlerden kasıt, personelin kurum ve karargahlarda çalıştırılmasıdır. Kıtalarda karargahı bulunan en küçük birlik TABUR Seviyesidir. Tabur Persenel kısmı veya İkmal Kısımlarında personel görevlendirilebilir. Bu durumda olan personel için hangi birliklerin karargah sayılacağı yönerge ile tespit edilip KARA-NET ağında yayınlanmıştır.

AÇIKLAMA 2 : Yönetmelikte yazan malullük hakkının saklı olmasından kastedilenin malulülen emeklilik olarak algılanmamalıdır. Bahsedilen konu, kişinin maluliyet derecesi alabilmesi ve bu konuda OYAK TSK Dayanışma vakfı vb. yerlerden derecesine göre yardım alabilmesi kastedilmektedir.

(3) İstirahat sonucunda klinik olarak iyileştiği veya tam remisyon içinde olduğu saptanan kanser ya da kötü huylu tümör tanısı almış olan general, amiral, subay ve astsubaylar (uçucular dahil) hakkında, ilgili uzman tabibin gerekli gördüğü aralıklarla kontrol muayenesi yapılmak kaydıyla veya en fazla üç yıl izlendikten sonra yetkili sağlık teşkillerince “Sınıfı/Branşı Görevini Yapar” ya da “Sınıfı/Branşı Görevini Yapamaz. Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri
Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı (1) ve (2) Numaralı Sınıflandırma Çizelgesi/Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı (1) ve (2) Numaralı Branş Belirleme Çizelgesindeki (+) İşaretli Sınıflardan/Branşlardan Birinde Yeniden Sınıflandırılması/Branşının Belirlenmesi Uygundur” veya “Sınıfının/Branşının Kıta Komutanlığı Olmayan Geri Hizmet Kadro Görev Yerlerinde Görev Yapma Kararı” kararı verilir. Uçucular aşağıdaki kriterleri karşılaması koşuluyla kategori-1 haricindeki hava araçlarında uçuculuk görevlerine devam ettirilir. (1) (2)

a) Erken dönemde teşhis edilmiş olması.
b) Medikal ve cerrahi olarak başarılı bir şekilde tedavi edilmiş olması.
c) Tedaviden sonra tamamen iyileşmiş veya tam remisyonda olması.
ç) Metastaz yapmamış olması.
d) Herhangi bir hastalık semptom ve belirtisi göstermemesi.
e) Laboratuvar ve radyolojik tetkiklerinin tamamen normal olması.
f) Ani yetersizlik riski taşımaması.
g) Özellikle yüksek duyularla ilgili performans yetersizliği riski taşımaması.
ğ) Tekrarlama veya ilerleme riski olması durumunda semptomların kolayca tanınabilir olması.
h) Şahsın ve diğerlerinin güvenliği için risk taşımaması.
ı) Tıbbi durumunun takibinin özel invaziv yöntemler ve sık görevden ayrılmaları gerektirmemesi.
i) Tıbbi durumunun uzun süreli uçuş görevleri ile uyumlu olması.
(4) Bağlı olduğu komutanlık, sınıf ve branş farkına bakılmaksızın patlayıcı madde imha, mühimmat gibi kritik ve hassas görevlerde görev yapan muvazzaf veya sözleşmeli subay ve astsubaylar ruh sağlığı ve hastalıkları açısından tam sağlam olmalı ve bunların herhangi bir psikiyatrik rahatsızlığa bağlı tanı ve tedavi kaydı bulunmamalıdır.

.................................................................

(1) 15/4/2020 tarihli ve 31100 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 2413 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının 10 uncu maddesiyle bu fıkrada yer alan “branşlarda” ibaresi “sınıfının/branşının kıta komutanlığı olmayan geri hizmet kadro görev yerlerinde” şeklinde değiştirilmiştir.

(2) 16/10/2020 tarihli ve 31276 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 3092 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının 3 üncü maddesiyle bu fıkrada yer alan“kendi sınıflarında veya branşlarında veya uygun görülecek diğer sınıflarda veya sınıfının/branşının kıta komutanlığı olmayan geri hizmet kadro görev yerlerinde görev yapma” ibaresi ““Sınıfı/Branşı Görevini Yapar” ya da “Sınıfı/Branşı Görevini Yapamaz. Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı (1) ve (2) Numaralı Sınıflandırma Çizelgesi/Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı (1) ve (2) Numaralı Branş Belirleme Çizelgesindeki (+) İşaretli Sınıflardan/Branşlardan Birinde Yeniden Sınıflandırılması/Branşının Belirlenmesi Uygundur” veya “Sınıfının/Branşının Kıta Komutanlığı Olmayan Geri Hizmet Kadro Görev Yerlerinde Görev Yapma Kararı”” şeklinde değiştirilmiştir.

KAYNAK

Alıntı
Konu başlatıcı Gönderildi : 9 Haziran 2023 11:00
Paylaş:
Başa dön tuşu