BAŞLARKEN

OMUR TORPUSU 2

Eskiden hatıra defteri tutulurdu. Okul dönemlerinde, özellikle lise yıllarında…

40’lı ve 50’li yaşlarda olanlar bilirler.

“Kalbin kadar temiz bu sayfayı bana ayırdığın için teşekkür ederim” diye başlayan ve hatıralarda kalan hatıra defteri tutmuş biri olarak, köşe yazısı yazma işine, “…kalbi kadar temiz bir sayfa veren”, Sn. Murat ALTINTAŞ’a teşekkür ederek başlamak istiyorum.

Gazetecilik ve yazarlık geçmişim yok.

Usta gazeteci ve yazarlarla da aşık atmak gibi bir niyetim de yok.

Ancak günlük olayları gönül süzgecinden geçirerek, özel bir bakış açısıyla, güzel bir üslupla, delillere ihtiyaç duymadan, siyaset, kültür-sanat, sağlık, eğitim, teknoloji, ekonomik ve sosyal olaylar vb. konuların eleştirel bir bakış açısıyla anlatıldığı yazılarla, sizlerle buluşmanın güzel olacağı düşüncesiyle yola çıktım.

Gazetecilik ve yazarlık demişken; değerli meslektaşım (E) Tnk Kd. Bçvş. Ayhan BAYIRLI’yı anmadan geçemeyeceğim. Kendisiyle yüz yüze tanışma fırsatım olmadı.

Emekli olduktan sonra özellikle sosyal medyada gazetecilik ve yazarlık yaptı, birçok platformu yönetti. Hem TEMAD çatısı altında hem de Emekli Astsubaylar Haber Portalı’nda (EAHP) meslektaşlarımızı ilgilendiren konularda yazılar yazarak, sorunların ilgili mecralara aktarılmasında katkıda bulunmuştur.

1981 yılı mezunu olan, (E) Tnk. Kd. Bçvş. Ayhan BAYIRLI, tedavi gördüğü hastanede, 29 Nisan 2024 tarihinde aramızdan ayrılmıştır.

Merhum meslektaşımıza Allah’tan rahmet, değerli aile bireylerine ve camiamıza sabırlar diliyorum.

3 MAYIS

Tarih olarak, 3 Mayıs’ı yaşıyoruz. Bu tarih aynı zamanda, 3 Mayıs 1944’ün “Türkçülük Günü” olarak anma günüdür.

Bu tarihte, Irkçılık-Turancılık davasına ilişkin bazı gelişmeler yaşanmıştır.

Irkçılık-Turancılık Davası, 7 Eylül 1944’te başlayıp 29 Mart 1945’e kadar süren, Türk siyasetinin önde gelen 23 isminin yargılandığı sürece verilen addır.

Toplam 65 oturum süren davada, Zeki Velidi Togan, Hüseyin Nihal Atsız, Alparslan Türkeş, Reha Oğuz Türkkan, Cihat Savaş Fer, Nurullah Barıman, Fethi Tevetoğlu, Nejdet Sançar, Cebbar Şenel ve Cemal Oğuz Öcal gibi isimler yargılanmıştır.

Irkçılık-Turancılık davasının gerekçelerinden biri olarak gösterilen, “Hüseyin Nihal Atsız ve Sabahattin Ali” davasının duruşması 3 Mayıs 1944’te yapılmış ve duruşmanın ardından ise “Ankara Nümayişi”ni her yıl anmak amacıyla, 3 Mayıs Türkçülük günü olarak ilan edilmiştir.

3 Mayıs Türkçülük Günü ilk kez 1945 yılında, Tophane Askeri Cezaevi’nde, aralarında Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar ve Reha Oğuz Türkkan’ın da bulunduğu, toplam 10 mahkûm tarafından kutlanmıştır.

Daha sonra her yıl birçok kişi tarafından kutlanmaya başlayan bugün, günümüzde hala çeşitli kutlamalarla anılmaktadır.

Bu arada, 3 Mayıs benimde doğum günüm. İlk yazımın, böyle bir tarihe denk gelmesi tesadüfü ile müteessirim.

“Düşmanını ve kendini iyi tanıyan her savaşı kazanır. Göğü ve yeri iyi tanıyan tam bir zafer elde eder.” Sun Tzu (Savaş Sanatı M.Ö. 6 yüzyıl)

Merhum Ayhan BAYIRLI’ya ithafen…

Yaşar KOÇ ANKARA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu