Yüksekova’daki Caddeden Şehit Cengiz Topel’in Adı Kaldırıldı! Sırrı Süreyya Önder Adı Verildi

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde, Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’in adını taşıyan caddenin ismi, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden DEM Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in adıyla değiştirildi. Yüksekova Belediyesi’nin Mayıs ayı meclis toplantısında alınan bu karar, kamuoyunda çeşitli tepkilere yol açtı.

Belediye Eş Başkanları Şadiye Kırmızıgül ve Şoreş Diri başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Sırrı Süreyya Önder’in anısına bir anma düzenlendi. Toplantı salonuna Önder’in fotoğrafı ve karanfiller yerleştirildi. Toplantıda, sosyal belediyecilik çalışmaları, altyapı projeleri ve kültürel etkinliklerin yanı sıra, Şehit Cengiz Topel Caddesi’nin isminin Sırrı Süreyya Önder Caddesi olarak değiştirilmesi kararı oy birliğiyle alındı.

Belediyenin resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Sırrı Süreyya Önder, halkların kardeşliğini savunan, barış dilini siyasete taşıyan önemli bir isimdir. Onu saygı ve özlemle anıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Ancak, bu isim değişikliği sosyal medyada ve kamuoyunda bazı kesimler tarafından eleştirildi. Eleştirilerde, Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında şehit düşen ve Türkiye’nin ilk hava harp şehidi olan Cengiz Topel’in isminin caddeden kaldırılmasının milli hafızaya zarar verdiği vurgulandı.

Yüksekova Belediyesi’nin aldığı bu karar, hem yerel hem de ulusal düzeyde tartışmalara neden oldu. Belediyeden, kamuoyunun tepkilerine ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Bu gelişmeler ışığında, Yüksekova’daki cadde ismi değişikliği kararı, kamuoyunda farklı görüşlerin dile getirilmesine ve tartışmalara neden olmaya devam ediyor.

Bir kanun çıkarılarak şehid ve tarihi şahsiyetlerin isimlerinin değiştirilmesi önlenmelidir. Aynı kanunla terörden hüküm giymiş kişilerin isimlerinin de herhangi bir yere verilmemesi sağlanmalıdır.

cengiz topel

ŞEHİT CENGİZ TOPEL KİMDİR?

Babasının görevli olduğu İzmit’te 2 Eylül 1934 tarihinde doğdu. Annesi Mebuse Hanım’dır. Ailede dört kardeşin üçüncüsüdür.

İlkokula Bandırma II. İlkokulu’nda başladı, babasının Gönen, Balıkesir’e tayini ile Ömer Seyfettin İlkokulu’nda öğrenimine devam etti. Babasını kaybettikten sonra ailesi Kadıköy, İstanbul’a yerleşti. Kadıköy Yeldeğirmeni Okulu’nda ilk ve orta öğrenimini tamamladı. Lise öğrenimine, Haydarpaşa Lisesi’nde başlayıp Kuleli Askeri Lisesi’ne devam ederek 1953 yılında bitirdi. 1955 yılında Kara Harp Okulu’nu bitirip asteğmen olarak ordu saflarına katıldı.

Küçük yaşlardan beri havacılığa olan merakı sonucu hava sınıfına ayrıldı. Pilotaj eğitimi için Kanada’ya gönderildi. Kanada’daki eğitimini başarıyla tamamlayarak 1957 yılında yurda dönüp Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda göreve başladı. 1961 yılında Eskişehir 1. Hava Ana Jet Üssü’ne atandı. 1963 yılında yüzbaşılığa terfi etti.

8 Ağustos 1964 tarihinde Kıbrıs Harekatı sırasında Eskişehir’den Kıbrıs’a, dörtlü kol komutanı olarak gönderildi. F-100 uçağıyla uçuş esnasında uçağı yerden isabet alarak düşürüldü. Paraşütle atlamayı başardı, fakat Rumlar tarafından esir alındı. Uluslararası savaş hukukunun esirleri kapsayan maddelerine aykırı olarak yapılan işkenceler sonucu öldüğü iddia edilir. Kıbrıs’taki ilk Türk hava harp kaybı olan Cengiz Topel’in hastanede öldüğü açıklandı, ancak naaşı ısrarlı girişimler sonucu 12 Ağustos 1964 tarihinde Rumlar’dan alınabildi.

Kıbrıs’ta, Adana’da, Ankara ve İstanbul’da yapılan törenlerden sonra 14 Ağustos 1964 tarihinde Edirnekapı’daki Sakızağacı Hava Şehitliği’nde toprağa verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Değerli Okuyucumuz. Web Sitemizin Tek Gelir Kaynağı Reklamlardır. Lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatınız