Astsubayların Görev Tazminatı Almaması Hakkında Mecliste Araştırma Önergesi
Türk Silahlı Kuvvetlerinin dinamik yapısını muhafaza etmek ve kadro teşkilat yapısı ile hizmet ihtiyacı uyumunu sağlayarak her rütbede yeteri kadar personeli bünyesinde bulundurmak maksadıyla kurulan bu sisteme 1951 yılında yürürlüğe giren 5802 sayılı Kanunla astsubaylar da dahil edilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının emir komuta zincirinde alt komuta kademeleri ile teknik bilgi, beceri ve uzmanlık gerektiren alanlarda, üst komuta personeli yerine vekâleten veya görevlendirmelerle görev yapan astsubaylar, ordumuzun ve güvenlik güçlerimizin en önemli unsurlardan biridir. Yurt içinde en ücra köşelerinde, yurt dışında bir çok ülkede fedakârca görev yapan, Astsubayların aile fertleri de ayni kaderi kendileriyle paylaşmaktadır.
2001 yılanda; 4639 Sayılı Kanunun Bakanlar Kuruluna tanıdığı yetkiye istinaden, kamu görelilerine, görev tazminatı adı altında ek ödeme verilmesi öngörülmüştür. Bu amaçla 631 Sayılı K.H.K. ile 2002 yılından itibaren bazı unvan ve kadrolara bu tazminatlar ödenmeye başlanmıştır. Zaman içerisinde, üst komuta kademelerine ve üst subay rütbesindeki personele, emeklilerine de yansıyacak şekilde bir çok kez yapılan iyileştirme ve tazminat ödemeleri, yıllardır söylenmesine rağmen astsubaylar için yapılmamıştır.
Türk Silahlı Kuvvetleri personel politikasının temelinin “Halinden memnun, geleceğinden emin personel” ilkesi oluşturmak olmasına rağmen 55-60 yaşına kadar ayni rütbede hizmete devam eden Astsubayların Görev tazminatlarından mahrum bırakılmaları aidiyet duygularını iyiden iyiye zedelemekte ve onarılmaz bir hale getirmektedir. ·
Silahlı Kuvvetlerin çok önemli görevlerinde uzun yıllar hizmet ettikten sonra emekli olan; Astsubay Kıdemli Başçavuş, Kademeli Kıdemli Başçavuş ve II. Kademeli Kıdemli Başçavuş rütbelerinde bulunan Astsubayların görev tazminatı almıyor olması anılan personeli menfi yönde etkilemektedir.
Astsubayların Görev Tazminatı Almaması Hakkında Mecliste Araştırma Önergesi Tam Metni