Hamza Düregenin Koltuk Sevdası İçin Sır Gibi Sakladığı Yazı




Haksız Yere TEMAD Üyeliğinden çıkarılan sayın Necmi TENGİLİMOĞLU yürüttüğü hukuk mücadelesinde TEMAD’da neler çıktı neler? TEMAD Tüzüğünün Anayasa Aykırı olduğunu iddia eden Sayın TENGİLİMOĞLU’nun müracaatı neticesinde Ankara İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü TEMAD’ın Tüzüğünü incelemiş karar yazısını TEMAD Genel Başkanı Hamza Dürgene 26 Ocak 2024 tarihinde teslim etmiştir.

İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü Yazısı 1

Ankara İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğünün yazısında ikaz edilen hususların tebliğ edildiği tarihten itibaren uygulanmaması gerektiğini aksi takdirde hukuki sonuçlar doğuracağı ifade edilmiştir.

Gelin hep birlikte bu yazıyı baştan sona birlikte inceleyelim. TEMAD Tüzüğünde 26 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanmaması gereken maddeleri ve Hamza Dürgenin TEMAD’a hukuki sonuçlar doğuracağını bilmesine rağmen öz ardı ettiği maddeleri görelim.

Ayrıca bu yazıdan yönetimde bulunan her bir kişinin sorumluluğu olduğunu bilmekte fayda var. Onlarda bu yazı gereği yapmamak ile Hamza Dürgene ortak olduklarını bilelim.

İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü Yazısı 2İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü Yazısı 3




MADDE 1 :  Bu kapsamda yapılacak değişiklik üzeri çizilerek gösterilmiştir.

İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü Yazısı 4

DERNEK GENEL MERKEZ VE ŞUBE ORGANLARI MADDE 13. Dernek Genel Merkez ve Şubelerinin organları aşağıda gösterildiği gibidir.

GENEL MERKEZDE

  1. Dernek Genel Merkez Genel Kurulu
  2. Dernek Genel Merkez Yönetim Kurulu
  3. Yüksek Denetleme Kurulu.
  4. Yüksek Disiplin Kurulu.
  5. Temsilciler Kurulu.

MADDE 2 :  Bu kapsamda yapılacak değişiklik üzeri çizilerek gösterilmiştir.

DERNEK ŞUBE ORGANLARI MADDE 15. Şube organlarının oluşması, aşağıdaki esaslara göre yapılır;

  1. ŞUBE YÖNETİM KURULU: İl ve ilçe mülki idare hudutları içinde oturan, en az 5 asil ve 5 yedek üyeden az olmamak üzere,  Olmak Üzere genel kurulca üç yıl için gizli oy açık tasnif esasına göre seçilir. Yönetim Kurulu bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir sekreter, bir muhasip üye ve üyelerden oluşur. Asil üyelerden, boşalma olması halinde, yedek üyelerden çağrılması zorunludur.

MADDE 3 ve 4 :  Bu kapsamda yapılacak değişiklik üzeri çizilerek gösterilmiştir.

DERNEK BÜYÜK GENEL KURULUNA KATILACAKLAR MADDE 16. Dernek Büyük Genel Kuruluna aşağıdaki niteliğe sahip olanlar katılır

  1. Genel Başkan ve Genel Merkez Yönetim Kurul üyeleri.
  2. Yüksek Denetleme ve Disiplin Kurul üyeleri.
  3. Üyeliği Devam Eden Dernek Genel Merkez kurucu üyeleri.
  4. Şube Başkanları.
  5. Şube Genel Kurullarınca seçilmiş delegeler.
  6. Genel Merkeze kayıtlı üyelerin delegeleri.
  7. Büyük Genel Kurulca seçilen önceki Genel Başkanlar.

İşte burası hukuki sonuç doğuracak bir konu. Bildiğiniz üzere Ankara Merkez Delege Heyeti Hamza Dürgenin kalesi olarak görünen bir yer. Ankara İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü Merkez Delege seçimi yapılmayacak demesi rağmen, Hamza Dürgen gerek hazirun listesini diğer başkan adaylarından saklayıp asmayarak gerekse de sadece kendine oy verecek üyelere mesaj atarak yaptığı oyunlar ile kendi lehine 20delege çıkarmıştı. Dolayısı ile bu yapılan seçimin hiç bir geçerliliği kalmamıştır. 




MADDE 5 :  Bu kapsamda yapılacak değişiklikle 18 madde komple iptal edilmiştir.

GENEL KURULA KATILMA ŞARTLARI MADDE 18. Dernek Büyük Genel Kurulu ve Şube Genel Kurullarına katılma hakkı bulunanların, yıllık üye aidat borcu bulunmaması şarttır. Ancak taksitle üye aidatı alınan şubelerde, seçimlerden önce hazırlanan hazirun cetvelinin tarihinden önce, taksitle ödemesi gereken üye aidat miktarının en az yarısını ödemek zorundadır. Aksi halde, Genel Kurul Toplantısına katılma hakları kalkar. Oy kullanamazlar. Organlara seçilemezler. Genel Merkezde ve Şubelerde Genel Kurula katılma hakkı bulunanların, Genel Kuruldan en az 30 gün öncesi hazırlanacak Genel Kurula katılma hakkı olanların (hazirun) listesinin tanziminden sonra aidat yatırmak istemeleri halinde de, bu husus, o kişiye genel kurula katılma, oy kullanma, seçme ve seçilme hakkı vermez. Şube Genel Kurul toplantısı, tarihinin kararlaştırılmasının en az 30 gün önceden yapılacak asıl üye olma talepleri alınır. Kabulleri, Genel Kurul sonrası seçilecek Yönetim Kurulunun kararına bırakılır. Bu gibiler genel kurulda söz ve oy sahibi olamazlar.

Bu madde Şube Başkanlıkları için çok önemli. Bu madde mutlaka şubelere duyurulması gerekirdi. Duyurulmağı için Şubelerin seçimleri de sakatlanmıştır. Bu maddenin kalkması ile seçme ve seçilme şartı için illaki üyelik aidatı yatırma zorunluluğu bulunmamaktadır. Şubelerin derbis sistemine kayıtlı her kişisi seçme seçilme hakkına sahip olması gerekirdi.

MADDE 6 :  Bu kapsamda yapılacak değişiklik üzeri çizilerek gösterilmiştir. Yenilenen madde aşağıda belirtilmiştir.

Il Sivil Toplumla Iliskiler Mudurlugu Yazisi 6

GENEL KURULLARIN OLAĞAN TOPLANMA ZAMANI VE YERİ MADDE 19. Dernek ve şube genel kurulları toplantıları, dernek genel merkezi ve şube merkezlerinin bulunduğu yerde en geç üç yılda bir olmak üzere; şubeler Temmuz ayının sonuna kadar, Genel Merkez Büyük Genel Kurul toplantısı Kasım ayının sonuna kadar yapılır. Zorunlu hallerde bu tarihler bir ay sonraya alınabilir.

GENEL KURULLARIN OLAĞAN TOPLANMA ZAMANI VE YERİ MADDE 19. Dernek Merkez Kurulları 3 (üç) yılda bir Temmuz Ayı içinde, şube genel kurulları ise Merkez genel kurulundan en az 2 ay önce olacak şekilde Nisan ayı içinde yapılır.

Bu madde de uygulanmayınca  hukuki sonuç doğuracak şekilde olduğu görülüyor. Genel Merkez Olağan Genel  Kurulunun TEMMUZ ayında yapılması gerekirken Hamza Dürgen tarafından Ocak ayından itibaren şubelere emir yayınlayarak bu konuda bilgilendirilmesi gerekirdi.  Fakat Hamza Dürgen koltukta daha fazla kalabilmek için bu yazıyı yayınlamayarak hukuğu sakatlamıştır.

MADDE 7 :  Bu kapsamda yapılacak değişiklik üzeri çizilerek gösterilmiştir. 

GENEL KURULLARIN OLAĞANÜSTÜ TOPLANMA ŞEKLİ MADDE 20.

Dernek Büyük Genel Kurulu, aşağıda yazılı bulunan hallerde 30 gün içerisinde olağanüstü toplantıya çağrılır. Bu kararın yayım tarihi dahil olmak üzere yedi tam gün içerisinde (yedinci gün dahil) üye aidatlarını yatıranlar, seçme ve seçilme hakkına sahip olur. Hazirun listeleri ise seçimin yapılacağı ilk genel kurul tarihinden geriye gidilerek yirmi birgün içerisinde hazırlanır.

MADDE 8 :  Bu kapsamda yapılacak değişiklik üzeri çizilerek gösterilmiştir. 

GENEL KURUL TOPLANTILARINDA SEÇİM İŞLEMLERİ MADDE 26. Genel Kurul Toplantılarında seçim işleri aşağıda gösterildiği şekilde yapılır.

3. Genel Kurul Toplantılarında yapılan seçimlerde basılı veya yazılı oy pusulası kullanılabilir. Yönetime talip olanlar ayrı bir liste tanzim edebilir. Ancak seçilecek kişilerin seçilme yeterliliğine sahip olması, aidat borcu bulunmaması gerekir. Bu niteliklere sahip olmayan kişi seçilse de, seçilmemiş sayılır. Yerine kendinden sonraki sıradan seçilen veya yedek olarak seçilen getirilir. Bir oy pusulasında; başkan, yönetim kurulu üyeleri asıl ve yedekleri, denetleme, disiplin kurulu asıl ve yedeklerin isimleri bulunur. İl ve ilçelerde bu pusulaya Büyük Genel Kurula katılacak delegelerin asıl ve yedeklerin ismi ilave edilir.

MADDE 9 :  Bu kapsamda yapılacak değişiklik üzeri çizilerek gösterilmiştir. 

DERNEK BÜYÜK GENEL KURULUNDA ŞUBELERİN TEMSİLİ MADDE 27. 

  1. Şube Başkanı tabii delege olup, Şubeleri Genel Kurullarınca Şubeye kayıtlı ve yıllık asıl üye aidatını ödemiş her 76 üyeye kadar 1 delege, sonra gelen her 76 üye için bir delege seçilir. Sonraki artık 39 dâhil üye için de bir delege seçilir. Seçilen delege kadar da yedeği seçilir.




MADDE 10 :  Bu kapsamda yapılacak değişiklik üzeri çizilerek gösterilmiştir. 

DELEGE BELGESİ İŞLEMLERİ MADDE 28. Delege belgesinin tanzimi ve verilmesi aşağıda gösterildiği şekilde yapılır:

  1. Şubeler; genel kurullarınca dernek büyük genel kurulu delegesi seçilenlere, şube başkanlıklarınca veya genel merkez genel kurulu seçimlerinden önce genel merkezce tasdikli bir “TEMAD BÜYÜK GENEL KURULU DELEGESİ” belgesi verilir. Ayrıca, delegelerin isim ve adreslerini kapsayan şube başkanlığınca tasdikli listesi 2 nüsha olarak, dernek büyük genel kurul toplantısı tarihinden en az 30 gün öncesinden Dernek Genel Başkanlığı elinde bulundurulacak şekilde gönderilir. Seçilen delegelerin aidat borçları ile yasal bir sorunlarının olmaması gerekir. Tüzük şartlarına uymayanların delegelikleri genel yönetim kurulunca dikkate alınmaz.

MADDE 11 :  Bu kapsamda yapılacak değişiklik üzeri çizilerek gösterilmiştir. 

DERNEK VE ŞUBE ORGANLARININ GÖREV VE YETKİLERİ MADDE 31. Dernek Genel Merkez Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri şunlardır.

2. Dernek, şubelerinin açılmasına karar ve şube kurucularına yetki verir veya verdiği yetkiyi geri alır. Ancak, verilen yetkinin geri alınması veya Şube Başkan ve Yönetim ve Denetim ile Disiplin Kurulunun veya üyelerinin görevden alınması için, Yüksek Disiplin Kurulunun tetkiki sonucu vereceği rapora göre Genel Merkez Yönetim Kurulunca karar verilir.

MADDE 12 :  Bu kapsamda yapılacak değişiklik üzeri çizilerek gösterilmiştir. 

DERNEK VE ŞUBE ORGANLARININ GÖREV VE YETKİLERİ MADDE 31. Dernek Genel Merkez Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri şunlardır.

5. Dernek, mensuplarının yararlanmaları bakımından üyelere yönelik kar amacı gütmeyen dinlenme tesisleri, huzurevleri, öğrenci yurtları, vakıf ve iktisadi teşekküller kurar. Dernek ve şube lokalleri ile konut ve tüketim kooperatiflerinin tesisine veya kaldırılmasına karar verir. Bu gibi yerlerin çalışma şartı ve usulleri Genel Merkez Yönetim Kurulunca belirlenir. Dernek; üyelerin ve şahısların faydalanması amacıyla eğitim, sağlık, çevre, spor, sanat vb. alanlarda faaliyet gösterecek vakıf kurabilir. Kurulacak vakfın; vakıf senedinin hazırlanması, kuruluş ile ilgili iş ve işlemlerinin yürütülmesi yetkisi Genel Merkez Yönetim Kuruluna, işletilmesi vakıf yönetim organına aittir.

MADDE 13 :  Bu kapsamda yapılacak değişiklik üzeri çizilerek gösterilmiştir. 

YÖNETİM KURULLARININ TOPLANMASI VE KARAR MADDE 37. Yönetim Kurulları, en az 15 günde bir toplanır. Toplantı yeter sayısı salt çoğunluktur. Kararlar katılanların salt çoğunluğuyla alınır. Beraberlik halinde Başkanın bulunduğu taraf çoğunluk sayılır. Alınan kararlar, karar defterine yazılarak altı imza edilir. Yönetim Kurulları yapacakları toplantı zamanını aldığı kararla belirlerler. Başkanın lüzum görmesi ve daveti halinde olağanüstü olarak da toplanabilir.

MADDE 14 :  Bu Madde Dernekler Kanuna göre tekrar düzenlenmesi gerekir.

GENEL KURUL SONUCUNUN MERKEZE BİLDİRİLMESİ MADDE 45. Olağan veya olağanüstü genel kurul toplantılarını izleyen otuz gün içinde, yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren ve Dernekler Yönetmeliği Ek-3’te yer alan Genel Kurul Sonuç Bildirimi mülki idare amirliğine verilir. Genel kurul sonuç bildirimleri, dernek yönetim kurulu tarafından yetki verilen bir yönetim kurulu üyesi tarafından da yapılabilir. Bildirimin yapılmamasından yönetim kurulu başkanı sorumludur. Sandığı bulunan dernekler, sandıklarına ait genel kurul sonuç bildirimini bu maddede belirtilen usulde mülki idare amirliğine bildirirler. Genel kurul toplantısında tüzük değişikliği yapılması halinde; Genel kurul toplantı tutanağı tüzüğün değişen maddelerinin eski ve yeni şekli, her sayfası yönetim kurulu üyelerince imzalanmış dernek tüzüğünün son şekli, bu fıkrada belirtilen süre içinde ve bir yazı ekinde madde 66’ya göre işlem yapılmak üzere Milli Savunma Bakanlığı’na gönderilir. Tüzük değişikliğinin Milli Savunma Bakanlığı onayını müteakiben yürürlüğe gireceği hakkında mülki idare amirliğine yazılı olarak bilgi verilir. Genel kurul sonuç bildirimi ve eklerinin mevzuata uygunluğu dernekler birimlerince (tüzük değişikliği hariç) incelenir. Varsa, eksiklerin veya hataların giderilmesi ilgili derneklerden istenir. Eksiklik ve hataların giderilmemesi veya konusu suç teşkil eden fiillerin tespit edilmesi halinde gerekli yasal işlem yapılır.

MADDE 15 :  Bu kapsamda yapılacak değişiklik üzeri çizilerek gösterilmiştir. 

DİSİPLİN CEZALARI MADDE 52. Disiplin cezaları şunlardır

  1. Yazı ile ihtar vermek.
  2. Üyeyi; altı ay, bir yıl, üç yıl olmak üzere dernekten geçici olarak çıkarmak.
  3. Üyeyi kesin olarak dernekten çıkarmak.




MADDE 16 :  Bu kapsamda yapılacak değişiklik üzeri çizilerek gösterilmiştir. 

DERNEĞİN GELİR KAYNAKLARI MADDE 56. Derneğin gelir kaynakları aşağıda gösterilmiştir.

3. Dernekçe yapılan yayınlar, tertiplenen balo, eğlence, temsil, konser, spor yarışması, konferans gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler.

MADDE 17 : Bu Madde Dernekler Kanununa Göre tekrar düzenlemesi gerekir.

DERNEĞİN GELİR KAYNAKLARI MADDE 56. Derneğin gelir kaynakları aşağıda gösterilmiştir.

8. Derneğin dış ülkelerdeki gerek özel veya tüzel kişilerden veya diğer kuruluşlardan yardım alması İçişleri Bakanlığının izni ile olur.

MADDE 18 :  Bu Madde Dernekler Kanununa Göre tekrar düzenlemesi gerekir.

DERNEK TÜZÜĞÜNÜN DEĞİŞTİRİLMESİ UYGULANMA ESASLARI MADDE 66. Dernek tüzüğünün değiştirilmesi şu şeklide yapılır.

2. Dernek tüzük değişikliği için dernek büyük genel kurulu delegelerinin 2/3’ünün katılımı gerekir. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu toplantıya katılan üye sayısı yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Kararlar toplantıya katılan delegelerin 2/3 çoğunluğu ile alınabilir. Değişiklikler Milli Savunma Bakanlığına gönderilir. Milli Savunma Bakanlığınca 2847 sayılı Kanun’un 3’üncü maddesi uyarınca işlem yapılır ve uygulamaya konulmak üzere İçişleri Bakanlığı’na gönderilir.

MADDE 19 :  Bu Madde Kapsamında Dernekler Masasının 9 Maddesine uygun olarak Derneğin İç Denetim Şekillerinin belirlenmesi gerekmektedir.

MADDE 20 :  Bu maddeye göre Tüzüğe göre Derneğin Borçlanma Usullerinin ilave edilmesi gerekir.

Peki şimdi ne olacak. TEMAD’da bu güne kadar yapılan seçimlerin sakatlandığı bir durumla karşı karşıyayız. Bu konu ile ilgili üyeler suç duyurusunda bulunduğunda TEMAD Hamza Dürgen Yüzünden ne ile karşılaşacak. Buyurun Yoruma…




DERNEKLER MASASI CEVAP Recovered 001 scaled

DERNEKLER MASASI CEVAP Recovered 002 scaled

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu